Hlavné jedlá


    Grilované kuracie stehná

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 kuracie stehná vopred do mäkka uvarené pri príprave vývaru
  • 2 tenké plátky masla (nemusí byť)
  • soľ
  1. Uvarené stehná položíme na pekáč, posolíme, navrch každého dáme plátok masla a podlejeme vývarom do výšky ½ cm.
  2. Pečieme pri teplote 200‘ C kým nie je koža zlatistá a chrumkavá (asi 15 minút, ku koncu prepneme na gril)
  3. Najlepšia a najstráviteľnejšia je kombinácia s bielou ryžou, poliatou výpekom.

  Marinované kuracie prsia

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 ks kuracích pŕs
  • Marináda:
  • 1 PL olej
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • štipka mletého čierneho korenia, provensálskeho korenia, cesnakového granulátu
  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme, očistíme od šliach. Necháme v celku.
  2. Z ingrediencií si pripravíme marinádu a naložíme do nej prsia, poobraciame, aby boli ochutené z každej strany. Necháme v chladničke marinovať cez noc.
  3. Panvicu rozpálime a mäso z každej strany prudko opečieme. Prikryjeme a necháme dopiecť na miernej teplote asi 10 minút.
  4. Na záver necháme zakryté mimo variča pár minút odpočinúť.
  5. Prsia nakrájame a podávame napr. s varenou ryžou.

    Šťavnaté kuracie kúsky

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 ks kuracích pŕs
  • soľ podľa chuti
  • štipka cesnakového granulátu a sušených byliniek (napr. tymián)
  • 2 PL zemiakového škrobu
  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Jemne osolíme a ochutíme cesnakovým granulátom.
  2. K mäsu v miske nasypeme škrob a dobre premiešame, aby sa každý kúsok obalil.
  3. Na rozpálené panvicu s lyžičkou masti naukladáme kracie kúsky a z oboch strán prudko opečieme.
  4. Keď je mäso zatiahnuté, prilejeme 1 dl horúcej vody, zakryjeme a podusíme 10 minút. Pred koncom odkryjeme, aby sa prebytočná voda odparila.
  5. Servírujeme so zemiakmi (pyré) alebo bielou ryžou.

   Kuracie pásiky v syrovom cestíčku

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová, bezlepková (za použitia bezlepkovej múky)

Suroviny (2 porcie):

  • 300 g kuracích pŕs
  • soľ
  • štipka mletého čierneho korenia
  • Cestíčko:
  • 1 vajce
  • 50 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 PL múky
  • ½ dl piva (alebo mlieka)
  • štipka rozmrveného sušeného oregana
  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme, očistíme od šliach a nakrájame na dlhé tenké pásiky. Jemne osolíme a okoreníme.
  2. Z ingrediencií vidličkou v miske vymiešame husté cestíčko.
  3. Panvicu necháme rozohriať a jemne potrieme masťou.
  4. Kuracie pásiky namáčame v cestíčku a kladieme na panvicu, na strednej teplote opekáme z každej strany, kým nemá cestíčko hnedastý nádych.

    Zemiakový prívarok na kyslo

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková, bezlaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 1 zemiak
  • 1 bobkový list
  • 2 ks celého čierneho korenia
  • 2,5 dl kyslej smotany (bezlaktózovej)
  • 1 dl mlieka (bezlaktózového)
  • 1PL hladkej múky (bezlepkovej)
  • soľ
  • citrónová šťava
  1. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme v malom množstve vody s bobkovým listom a korením do zmäknutia.
  2. V nádobe zmiešame smotanu, mlieko a múku (pomorným mixérom).
  3. Keď je zemiak celkom uvarený (rozvarený), prilejeme k nemu rozmiešanú smotanu a za stáleho miešania necháme zovrieť.
  4. Osolíme a okyslíme podľa chuti.
  5. Podávame s duseným mäsom alebo volským okom, príp. vareným vajíčkom

    Kôprová omáčka

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2,5 dl kyslej smotany (bezlaktózovej)
  • 2,5 dl mlieka (bezlaktózového)
  • 1 žĺtko
  • 1PL hladkej múky (bezlepkovej)
  • soľ
  • 1 ČL kôpru na veľmi jemno nasekaného alebo namrveného
  1. Do väčšieho hrnca dáme variť 3/4 mlieka.
  2. V nádobe zmiešame zvyšné mlieko, smotanu, žĺtko a múku dohladka (najlepšie ponorným mixérom).
  3. Do takmer vriaceho mlieka za stáleho miešania prilievame smotanu. Do omáčky pridáme kôpor, osolíme a necháme prevrieť.
  4. Podávame s duseným mäsom alebo volským okom, príp. vareným vajíčkom.

    Dusené mäso 

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 300 g teľacieho mäsa (alebo chudé bravčové – stehno, karé) vcelku
  • soľ
  • štipka mletého čierneho korenia, koriandra, rasce, tymiánu, majoránky, cesnakového granulátu
  • trochu masti
  1. Mäso umyjeme, osušíme, posolíme a ochutíme korením a bylinkami podľa chuti. Necháme odležať v chlade 2-3 hodiny.
  2. V hrnci na horúcom tuku mäso prudko osmažíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  3. Podlejeme horúcou vodou vo výšky 1/2 cm. Na miernom ohni, zakryté a za občasného obracanie a podlievania dusíme do mäkka (cca 1 hodinu podľa typu mäsa).
  4. Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame napr. s kôprovou omáčkou.

    Bravčová panenka s horčicovou omáčkou

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 400 g bravčovej panenky v celku
  • soľ
  • štipka mletého čierneho korenia, rasce, tymiánu, majoránky, cesnakového granulátu
  • trochu masti
  • 1 PL masla (bezlaktózového)
  • 1 PL hladkej múky (bezlepkovej)
  • 1,5 dl vody
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  1. Panenku umyjeme, osušíme, posolíme a ochutíme.
  2. V hlbšej panvici na horúcom tuku mäso prudko osmažíme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  3. Znížime teplotu a pečieme za občasného obracanie asi 30 minút.
  4. Medzitým si pripravíme svetlú zápražku: maslo roztopíme, pridáme múku, chvíľu popražíme.
  5. Necháme mierne vychladnúť. Opäť postavíme na sporák a postupne prilievame vodu, za stáleho miešania, aby bola z mes hladká. Nakoniec pridáme horčicu a necháme prevrieť.
  6. Podľa chuti omáčku osolíme a okoreníme, podávame k upečenej panenke.

    Tagliatelle s lososom

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková (pri použití bezlepkových cestovín)

Suroviny (2 porcie):

  • 200 g tagliatelle (široké rezance)
  • 150 g lososa – filet bez kože
  • 2 žĺtky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL bieleho vína
  • ¾ dl sladkej smotany (bezlaktózovej)
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL cukru
  • 1 PL masla (bezlaktózového)
  • (štipka čierneho korenia a kôpru na dochutenie)
  1. Cestoviny dame variť podľa návodu na obale.
  2. V hrnci vymiešame metličkou žĺtky, citrónovú šťavu, víno, smotanu, soľ a cukor a na miernom ohni varíme za stáleho šľahania až do zhustnutia. Na záver vmiešame maslo.
  3. Lososa nakrájame na malé kocky a ugrilujeme na suchej rozpálenej panvici.
  4. Uvarené cestoviny premiešame s lososom a na tanieri prelejeme omáčkou.

    Cestoviny s nivovou omáčkou

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová, bezlepková (pri použití bezlepkových cestovín)

Suroviny (2 porcie):

  • 200 g cestovín (napr. špirály)
  • 80 g syra Niva
  • 120 ml sladkej smotany (bezlaktózovej)
  • 50 g šunky s vysokým podielom mäsa (duesná alebo varená)
  • (štipka čierneho korenia a sušeného oregana na dochutenie)
  1. Cestoviny dame variť podľa návodu na obale.
  2. V hrnci zohrejeme smotanu, vložíme do nej nakrájaný syr a za stáleho miešania rozotpíme a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty.
  3. Plátky šunky nakrájame na rezančeky a pridáme do omáčky, necháme krátko prehriať.
  4. Do uvarených a scedených cestovín vlejeme omáčku a zamiešame.

Grilovaný pstruh dúhový

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 300 g filetu
  • štipka sušeného tymiánu, mletej rasce
  • soľ
  1. Filet pstruha alebo inej ryby umyjeme a ochutíme.
  2. Na rozpálenej grilovacej panvici sprudka pečieme z každej strany asi 2-3 minúty.
  3. Na tanieri môžene na filet položiť tenký plátok masla.

Grilovaný losos s citrónovou omáčkou

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 filety lososa bez kože
  • 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej)
  • 1/2 ČL kukuričného škrobu
  • 1PL citrónovej šťavy
  • muškátový oriešok
  • 4 lístky šalvie (nemusia byť)
  • štipka sušeného cesnakového granulátu
  • ¼ lyžičky kurkumového prášku
  • soľ a štipka cukru podľa chuti
  1. Lososa umyjeme, osušíme a jemne osolíme. Na suchej rozpálenej panvici ugrilujeme zo všetkých strán. Vyložíme a prikryjeme.
  2. V smotane rozmiešame škrob.
  3. Do výpeku nalejeme smotanu, citrónovú šťavu, soľ, cukor, cesnak, štipku mletého muškátového orieška a celé lístky šalvie a za stáleho miešania povaríme, kým omáčka nezhustne. Na záver lístky vyberieme.
  4. Lososa na tanieri prelejeme omáčkou a podávame so zemiakmi (alebo pyré).

Pečený pstruh

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 pstruhy
  • štipka provensálskeho korenia, cesnakového granulátu
  • citrón
  • soľ
  • 4 tenké plátky masla
  1. Pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme, pokvakpáme citrónovou šťavou zvonka aj znútra. Do brucha môžeme vložiť šalviové lístky alebo rozmarínovú vetvičku, ktoré potom vyhodíme.
  2. Položíme na pekáč na papier na pečenie a na každú rybu dáme 2 plátky masla.
  3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 st. C asi 15 minút. Na ďalších 5 minút dáme ešte zagrilovať.

    Tortilový vrap s avokádovým dipom

Diéta: nízkozvyšková, bezlaktózová

Suroviny (2 porcie):

  • 2 tortilové placky
  • 150 g kuracích pŕs
  • soľ a štipka kari korenia

Dip:

  • 1/2 avokáda
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL soli
  • štipka cesnakového granulátu
  1. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsočky. Osolíme a okoreníme.
  2. Pripravíme si avokádový dip: vidličkou do hladka vymiešame avokádo, citrónovú šťavu, soľ a cesnak.
  3. Na panvici na kvapke masti sprudka osmažíme mäso zo všetkých strám.
  4. Medzitým si zohrejeme na druhej panvici nasucho tortilové placky. Najlepšie je ich zohrievať dve naraz, aby ochrumkaveli každá len z jednej strany (inak sa môže lámať).
  5. Teplé placky potrieme z mäkkej strany avokádovým dipom (asi 2 lyžičky), uložíme mäso a zavinieme.

    Tortilový vrap s jogurtovým dipom

Diéta: prísne bezzvyšková

Suroviny (2 porcie):

  • 2 tortilové placky
  • 150 g kuracích pŕs
  • soľ a štipka kari korenia

Dip:

  • 1 biely jogurt
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL soli
  • štipka cesnakového granulátu
  • 1/2 ČL nasekanej pažítky
  1. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsočky. Osolíme a okoreníme.
  2. Pripravíme si jogurtový dip: zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, soľ, cesnak a pažítku.
  3. Na panvici na kvapke masti sprudka osmažíme mäso zo všetkých strám.
  4. Medzitým si zohrejeme na druhej panvici nasucho tortilové placky. Najlepšie je ich zohrievať dve naraz, aby ochrumkaveli každá len z jednej strany (inak sa môže lámať).
  5. Teplé placky potrieme z mäkkej strany jogurtovým dipom (asi 2 lyžičky), uložíme mäso a zavinieme.

    Palacinky so syrom

Diéta: prísne bezzvyšková, nízkolaktózová

Suroviny (6 veľkých palaciniek):

  • 3 vajcia
  • 4 dl mlieka (bezlaktózové)
  • 6 PL hladkej múky
  • štipka soli
  • 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. údený oštiepok)
  • sušené oregano
  1. Vajcia, mlieko, múku a štipku soli vyšľaháme na palacinkové cesto (napr. ponorným mixérom)
  2. Na panvici, kde zakaždým metličkou rozotrieme kvapku oleja, upečieme palacinky.
  3. Na hotové palacinky nasypeme nastrúhaný syr a štipku na jemno rozmrveného oregana.
  4. Palacinky zatočíme, poukladáme naspäť na panvicu a zapečieme z oboch strán, kým sa syr neroztopí.

    Ryžový nákyp

Diéta: prísne bezzvyšková, bezlaktózová, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 300 g uvarenej bielej ryže
  • 1,5 dl smotany na varenie (bezlaktózovej)
  • 2 vajcia
  • 1 PL masla, roztopeného (bezlaktózového)
  • 1 vanilkový cukor
  • trocha strúhanky (bezlepkovej) na vysypanie pekáča, nemusí byť
  • (1 jablko ošúpané a nastrúhané alebo kompót z jabĺk alebo marhúľ bez šupky)
  • kompótová šťava na poliatie
  1. V nádobe zmiešame smotanu so žĺtkami, maslom a cukrom.
  2. Pridáme k ryži a premiešame.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne spojíme s ryžovou masou.
  4. Preložíme do zapekacej misy, ktorú sme predtým vymastili maslom a vysypali strúhankou. (Môžeme urobiť dve vrstvy ryže, medzi ktoré naukladáme ovocie).
  5. Zapekáme v rúre na 180’C asi 20 minút, kým nie je vrch jemne chrumkavý.
  6. Porciu na tanieri môžeme poliať kompótovou šťavou.

Mohlo by Vás zaujímať:

Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)

Polievky

Dezerty