Diéta počas vzplanutia ulceróznej kolitídy

Pri vzplanutí ulceróznej kolitídy je nutné dodržiavať tieto základné princípy stravovania:
  1. jesť menšie porcie v častejších intervaloch (5-6x denne)
  2. znížiť množstvo vlákniny v strave (nízkozvyšková diéta)
  3. nejesť potraviny, ktoré zhoršujú príznaky (dráždivé potraviny)
  4. vylúčiť nápoje s obsahom fokeínu
  5. dostatočný pitný režim
  6. stravovanie v kľudnej atmosfére, bez stresu

Doležité je uvedomiť si, že neexistuje jednotná diéta pre každého. Vhodné je viesť si stravovací denník a identifikovať potraviny, ktoré uľavujú, aj tie, ktoré zhoršujú príznaky. Prehľad potravín, ktoré sa všeobecne považujú za vhodné a nevhodné, sa nachádza v tabuľke.

Potravinová skupina Vhodné potraviny S mierou Nevhodné potraviny
Sacharidy, obilniny obilné zrná, bez obalov a klíčkov zemiaky celé zrná, grahamové múky,
pšeničná múka* otruby, klíčky
zemiakový, kukuričný škrob celozrnný chlieb, pečivo, cestoviny
biele pečivo*, biely chlieb* popcorn, varená kukurica
biela ryža,
cestoviny*
Mliečne výrobky, mäso, tuky chudé mäso (napr. hydina, ryby) maslo, nátierkové syry orechy, semienka
vajcia mastné a vyprážané mäso
mlieko**, mliečne výrobky**
tvrdé syry
tofu
Zelenina zeleninový vývar ošúpaná, uvarená a rozmixovaná šupka a jadierka zeleniny
(napr. zemianky, tekvica, baklažán) listová zelenina
zeleninové šťavy nafukujúce druhy
(brokolica, karfiol, cibuľa, cesnak)
strukoviny
Ovocie ošúpané, príp. aj uvarené a rozmixované ovocné šupky a jadierka
(napr. jablkové pyré, kompót) (napr. čerešne, hrozno)
mäkké, dužinaté, bez kôstok ovocie s vysokým obsahom vlákniny
(napr. banán, melón, avokádo) (citrusy, sušené ovocie)
ovocné šťavy (zriedené)
Ostatné ostré, mastné a vyprážané jedlá
cukor a sladkosti
umelé sladislá
alkohol, kofein (káva, čaj, kola)
sýtené a ľadové nápoje
* nevhodné pri celiakii     ** nevhodné pri intolerancii laktózy

Počas aktívneho štádia je dôležité udržať si svoju hmotnosť. Úbytok na váhe upozorňuje, že výživa nie je dostatočná. Dôležitosť správnej výživy je popísaná vyššie a treba sa o ňu vynasnažiť napriek tomu, že je to často ťažké. Pomôcť tomu môže príprava jedál, ktoré vyzerajú a sú chutné, a zároveň sú dobre znášané a hlavne nutrične bohaté.

Porcie jedla by nemali byť príliš veľké, jednak preto, aby nespôsobovali diskomfort pri plnom žalúdku (keď už je brucho aj tak ubolené), ale hlavne preto, aby črevo nebolo zaťažené príliš veľkým množstvom jedla a dokázalo ho adekvátne spracovať. Menšie porcie vykompenzuje častejšie jedenie, tak, aby celkové množstvo prijatého jedla bolo dostatočné.

Počas vzplanutia ulceróznej kolitídy je vhodné znížiť množstvo vlákniny v potrave, hlavne vlákniny hrubej, nerozpustnej (nízkozvyšková diéta). Konzumácia jedla bohatého na vlákninu zväčšuje objem stolice a urýchľuje prechod tráveniny črevom, čo prispieva k zhoršeniu hnačky. Čím menej vlákniny zjeme, tým viac odľahčíme črevo a spomalíme črevnú pasáž, čo je v aktívnom štádiu ulceróznej kolitídy želaný efekt.

Jedlá s obsahom rozpustnej vlákniny sú zvyčajne dobre znášané.

Po ústupe zápalu a vymiznutí hnačiek je vhodné opäť postupne začleniť vlákninu do jedálnička, pre jej priaznivé účinky.

O diéte je vždy vhodné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

 Vláknina

Vláknina je nestráviteľná súčasť stravy rastlinného pôvodu. Nachádza sa v zelenine, ovocí, obilninách, orechoch a semenách. V zdravom tráviacom trakte podporuje správne trávenie, rast „dobrých“ baktérií v čreve a celkovo je zdraviu prospešná. Avšak u pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou je na mieste opatrnosť. Počas aktívneho štádia ochorenia a pri zúženiach čreva sa považuje jej konzumácia za nevhodnú.

Rozlišujeme dva typy vlákniny – vo vode rozpustnú a nerozpustnú.

Rozpustná vláknina má schopnosť vstrebávať vodu z čreva a nadobúdať gélovitú konzistenciu. Tak sa spomalí črevná pasáž, zredukujú sa hnačky, a tým aj straty vody a zlepší sa vstrebávanie živín. Konzumácia primeraného množstva rozpustnej vlákniny môže zlepšovať príznaky ulceróznej kolitídy (hnačku).

Nerozpustná vláknina naopak zväčšuje objem stolice, podporuje peristaltiku a urýchľuje prechod tráveniny črevom, čím zhoršuje hnačku pri ulceróznej kolitíde.

Nerozpustná vláknina sa nachádza v tvrdých a tuhých častiach rastlinných produktov, napr. v šupkách, kapustovej zelenine, orechoch a obaloch semien (celozrnné obilniny).

Väčšina rastlinných potravín obsahuje obidva typy vlákniny. Pri hnačkách je potrebné ovocie a zeleninu zbaviť tvrdých a vláknitých častí a použiť iba jemnú dužinu. To znamená dobre ošúpať, odstrániť tvrdé a vláknité časti a semienka a najlepšie uvariť, resp. do mäkka udusiť. Dobre znášané sú napr. jablkové pyré, varená tekvica, zemiaky, sladké zemiaky, melón a tiež mäkké, dužinaté ovocie (pri hnačke je ho vhodné tiež uvariť).

Dráždivé potraviny

Všeobecne sú horšie znášané:

  • Vyprážané a mastné jedlá. Prispievajú k hnačke a nafukovaniu, ak nie je tuk v čreve dobre vstrebaný. Príznaky sú preto častejšie u pacientov so zápalom v tenkom čreve a po resekciách tenkého čreva.
  • Korenené a ostré jedlá, prispievajú k hnačke.
  • Nafukujúce potraviny (brokolica, karfiol, cesnak atď.) a sýtené nápoje spôsobujú nafukovanie a bolesť.
  • Nápoje s obsahom kofeínu. Zrýchľujú črevné pohyby a môžu vyvolať alebo zhoršiť hnačku.
  • Alkohol je dobré obmedziť, hoci príležitostná a striedma konzumácia nie je zakázaná.
  • Sladkosti a jedlá s vysokým obsahom skadkého cukru môžu zhoršiť hnačky.

Pitný režim

Denne sa odporúča dospelému človeku vypiť 2 litre tekutín. Pri stratách potením alebo hnačkou by toto množstvo malo byť samozrejme vyššie. Jednoduchým ukazovateľom správnej hydratácie je farba moču – mal by byť svetložltý, až číry. Vhodné nápoje sú: čistá voda, vodou zriedené ovocné šťavy (bez dužiny). Optimálna je izbová teplota nápoja, ľadové nápoje môžu vyvolať kŕče. Treba piť radšej pomaly, ako veľké objemy naraz (zaťaženie tráviaceho traktu, riziko prehltnutia väčšieho množstva vzduchu). Sýtené nápoje nie su vhodné. Sladké nápoje môžu zhoršiť hnačku.

 

Po dosiahnutí remisie, čiže po ústupe zápalu je vhodné opatrné a postupné (s odstupom niekoľkých dní) pridávanie jednotlivých potravín a sledovanie, či nespôsobujú ťažkosti (aj pomocou stravovacieho denníka).

Mohlo by Vás zaujímať

Diéty a stravovanie

Recepty vhodné pri vzplanutí črevného zápalu