Dezerty

    Vtáčie mlieko

Diéta: úplne bezzvyšková, bezlepková

Suroviny (4 porcie):

  • 1 l mlieka
  • 1 balík Zlatého klasu (40g vanilkového pudingu)
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  1. ¾ mlieka s vanilkovým cukrom a polovicou kryštálového cukru dáme variť.
  2. Vajcia oddelíme na bielka a žĺtky.
  3. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame puding a žĺtky.
  4. Z bielkov, druhej polovice cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  5. Keď mlieko takmer vrie, lyžicou doňho kladieme kôpky bielkového snehu, ktoré z oboch strán povaríme 1-2 minúty.
  6. Uvarený sneh vyberieme deravou naberačkou.
  7. Do horúceho mlieka vlejeme rozmiešaný puding a za stáleho miešania necháme prevrieť 1 minútu.
  8. Do misiek nalejeme riedky puding a na vrch nakladieme sneh. Výborne chutí teplé, aj vlažné.

    Lievance z kyslého mlieka

Diéta: úplne bezzvyšková

Suroviny (20 lievancov s priemerom 10 cm):

  • 1 vajce
  • 5 dl kyslého mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • ½ ČL sódy bikarbóny (prášku do pečiva)
  1. Celé vajce so štipkou soli rozšľaháme do peny.
  2. Všetky ostatné suroviny zmiešame, najlepšie ponorným mixérom, do jednoliatej hmoty.
  3. Pridáme vajíčkovú penu a spojíme metličkou.
  4. Na panvicu, kde zakaždým metličkou rozotrieme kvapku oleja, pomocou malej naberačky pomaly nalievame cesto, z oboch strán do zlatista opečieme (na veľkú panvicu sa zmestia 3 lievance).
  5. Podávame posypané škoricovým cukrom alebo poliate javorovým syrupom, prípadne s kopčekom šľahačky

    Tvarohové knedličky

Diéta: úplne bezzvyšková (ak bez jablka)

Suroviny (2 porcie):

  • 250 g tvarohu (jemný alebo hrudkový)
  • 1 vajce
  • 100 g hrubej múky
  • štikpa soli
  • štipka kypriaceho prášku
  • (1 jablko ošúpané, nakrájané na kocky)
  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto.
  2. Vyguľkáme malé knedličky (do stredu môžeme dať kocku jablka)
  3. Varíme v osolenej vode asi 10 minút.
  4. Podávame posypané škoricovým cukrom, Grankom alebo nasucho opraženou strúhankou s cukrom.

    Jogurt s ovocím

Diéta: nízkozvyšková, bezlepková

Suroviny (2 porcie):

  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • škorica
  1. Jablko bez šupky, jadierok a tvrdých častí nakrájame alebo nastrúhame a na vode podusíme do mäkka.
  2. Banán nakrájame na malé kúsky
  3. Jogurt rozdelíme do misiek, na vrch dáme ovocie a jemne posypeme škoricou.

Mohlo by Vás zaujímať:

Malé jedlá (raňajky, večere, chuťovky)

Polievky

Hlavné jedlá